Zdravje

Prehrana in jedilnik / Étkezés
Dietna prehrana

Projekti Vrtca Lendava - Lendvai Óvoda Skupni projekti se izvajajo v vseh enotah vrtca, v ostale projekte so vključene posamezne enote vrtca.

Projekt Zdrave skupnosti – HEALTHY

Srečanje strokovnih delavcev vzgoje in izobraževanja
Opis projekta:
Projekt vrtca Lendava:
Začetek projekta:
1-10-2013
Koordinator projekta:
Partnerji projekta:
Nazaj na projekte

healty-1

V šolskem letu 2013/14 Vrtec Lendava – Lendvai Óvoda sodeluje v projektu čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko v sklopu programske sheme 2007 – 2013 subvencioniranih zdravih skupnosti (kratek naziv: HEALTHY).

Na povabilo našega vrtca k aktivnemu sodelovanju v projektu so se odzvale šole in vrtci doma in čez mejo

Cilj projekta je razvijanje inovativnih pristopov pri motiviranju udeležencev vzgojno-izobraževalnega procesa za zdrav življenjski slog.

Srečanje strokovnih delavcev vzgoje in izobraževanja

 Pred vstopom v praznični december smo v Vrtcu Lendava – Lendvai Óvoda v sklopu projekta HELTHY organizirali prvo skupno srečanje strokovnih delavcev sodelujočih zavodov. V okviru srečanja je Gusztáv Fodor dr. med. spec. pediater spregovoril o uravnoteženi prehrani otroka, strokovne delavke pa so predstavljale inovativne pristope, s katerimi v vrtcih in šolah udeležence v vzgojno-izobraževalnem procesu spodujamo k postopnim spremembam življenjskega sloga. Poudarjamo pomembnost zajtrka, zvišujemo porabo sadja in zelenjave v vsakodnevni prehrani ter uvajamo fizično aktivnost v vsakdanjik.

healty-1 

V Vrtcu Lendava – Lendvai Óvoda so si otroci omislili »brokolinka«. Poučili so se o zdravi prehrani in njenem vplivu na zdravje. Na plakat so narisali sadje in zelenjavo, ki so jo že poznali in tudi uživali. V vsakdanjih pogovorih in pokušanjih hrane so si izdelali vsak svojega »brokolinka« - merilec s številkami od 1 do 5. Le »brokolinko« otrok, ki so v času bivanja v vrtcu zaužili pet obrokov sadja ali zelenjave in so bili telesno aktivni, je pripotoval do številke 5. Zato so otroci svoje »brokolinke« začeli odnašati tudi domov in so v družinskem okolju nadaljevali z merjenjem, kar je k zdravi prehrani usmerjalo vse družinske člane. V skupini so otroci izdelali skupen plakat in skupnega »brokolinka«, ki je meril njihov skupinski uspeh pri uživanju sadja in zelenjave (po lestvici se je premaknil le, če so zdrav obrok zaužili vsi otroci v oddelku). Kmalu so bili vidni rezultati. Na plakatu je bilo narisanega vse več sadja in zelenjave. Otroci so sami segali po sadju in zelenjavi, ki so jih do tedaj odklanjali. Vsakodnevno so drug drugega spodbujali k uživanju zdravih jedi in svoje dosežke z velikim navdušenjem spremljali ob 'brokolinkih'.

healty-1

V odmoru je vse udeležence prijetno presenetilo osebje kuhinje vrtca. Pripravili so zdrave, a hkrati okusne in inovativne prigrizke. Njihovi zelenjavni krožniki s svojo zanimivostjo in barvitostjo k uživanju zelenjave pritegnejo tudi najbolj trmoglave zelenjavne bojevnike. Vsi udeleženci so srečanja odhajali s pozitivnim pogledom na nadaljnje uspešno sodelovanje in z idejami, kako prispevati k svojemu zdravemu življenjskemu slogu in k temu spodbuditi tudi druge v svoji skupnosti. Verjamemo, da z malimi koraki lahko dosežemo trajne spremembe in da to lahko uspe tudi Vam.

Hitri dostopi

Za starše
Prehrana
Zdravje
Svetovanje
Koledar dogodkov
Aktualno
Fotogalerija
DE I Lendava
DE II Lendava
DE Gaberje
DE Genterovci
DE Dolga vsa
E Hotiza
DE Petišovci
V. d. ravnatelja: 
Petra Gal, dipl.  vzg. predšolskih otrok
T: 02 57 88 677
petra.gal@guest.arnes.si
Pomočnica ravnateljice:
Sabina Horvat, prof. pedagogike in sociologije
T: 02 57 88 676
sabina.horvat@guest.arnes.si
Svetovalna delavka:
Tina Hozjan, univ. dipl. psihologinja
T: 02 57 88 675
svetovalna.vrtec.lendava@guest.arnes.si